Is klimaatschade nog wel verzekerbaar?

De schade top 5 van het Verbond van Verzekeraars bestaat geheel uit schades als gevolg van uiteenlopende vormen van extreem weer. Door klimaatverandering krijgen consumenten en bedrijven steeds vaker te maken met zulke schades.

 

Noodweer en natuurrampen hebben in 2020 wereldwijd voor een bedrag $ 190 miljard aan schade veroorzaakt. Daarvan was slechts $ 81 miljard verzekerd. In Nederland ging het in 2020 om een schadebedrag van € 296 miljoen.

 

Lang niet altijd gedekt
Door die enorme bedragen is het steeds moeilijker om klimaatgerelateerde schade te verzekeren. Daarvoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het rapport ‘De invloed van klimaatverandering op schadeverzekeringen’, dat eind oktober is verschenen.

 

De verwachting is dat de schadelast die wordt veroorzaakt door het klimaat zal blijven stijgen. Die schade is nu al lang niet altijd gedekt en dat zal in de toekomst voor steeds meer schades gelden, vreest de AFM.

 

Financiële buffer
Zo vergoeden verzekeraars schade door verzakkingen als gevolg van langdurige droogte al enige tijd niet meer. Grote overstromingen, zoals onlangs in Limburg, zijn vaak slechts gedeeltelijk verzekerd.

 

De toezichthouder roept consumenten en ondernemers op alert te zijn, voorzorgsmaatregelen te treffen en financiële buffers aan te houden. Ook wil de AFM onderzoeken wat de overheid en verzekeraars kunnen doen om bepaalde schades toch verzekerbaar te houden of te maken.

Advies nodig? Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl