Zonnepanelen op Thialf uitgeschakeld wegens brandgevaar

Volgens Thialf bleek het pand nauwelijks verzekerbaar, door ‘de combinatie van zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij Thialf gebruikte materialen van de dakisolatie.’ De zonnepanelen zijn afgelopen weekeinde uitgeschakeld. Thialf is met verzekeraars in overleg om te voorkomen dat de zonnepanelen over enkele maanden helemaal verwijderd moeten worden.

 

Dakbedekking en isolatiemateriaal

Twijfels zijn gerezen over de materialen die zijn gebruikt voor dakbedekking en het isolatiemateriaal, bij de aanleg van de panelen in 2016. Weliswaar werden die destijds goedgekeurd door de verzekeraar, maar het schijnt dat daar nu anders naar gekeken wordt. Het gebruikte materiaal zou nu in de ‘hoogste risicoklasse’ vallen in de combinatie met de aangelegde panelen, die worden gezien als ontstekingsbron. Dat schrijft de directie van Thialf in een brief aan de aandeelhouders, de provincie en de gemeente Heerenveen.

 

Panelen te heet

Thialf krijgt volgens de Leeuwarder Courant de komende maanden de tijd om maatregelen te nemen zodat de verzekeraar alsnog akkoord gaat. “Je zou kunnen denken aan het aanbrengen van sensoren die een melding geven als de panelen te heet worden’’, zegt Thialf-directeur Marc Winters in deze krant. “Maar ook over het vernieuwen van het hele dak of het verplaatsen van de panelen naar een andere plek.’’

 

Brandverzekering zonnepanelen

Vanzelfsprekend heeft de uitschakeling van de zonnepanelen grote financiële gevolgen. De directie schat de jaarlijkse schade op enkele tonnen, die verspreid is over meer premie betalen voor de nieuwe verzekering (80.000 euro), extra inkoop van energie (125.000 euro) en mogelijk minder subsidie voor de panelen (80.000 euro). De provincie subsidieerde de aanleg van de zonnepanelen in 2016 met 625.000 euro.

Heeft u vragen aangaande bovenstaand bericht of een risico willen voorleggen, neem dan gerust contact met ons op! Bel 040 21 11 789 of mail naar info@leve.nl