Helft van het bedrijfsleven in Nederland is niet voorbereid op cyberaanval

Het bedrijfsleven is niet goed voorbereid op een cyberaanval. Onderzoek van Ipsos in opdracht van Allianz toont aan dat de helft van mkb-bedrijven geen actuele procedures heeft klaarliggen voor een mogelijke cyberaanval.

 

Daarnaast blijkt maar één op de drie de kennis in huis om de onderneming te beschermen tegen hackers. Allianz noemt het opmerkelijk dat ondernemers wel veel doen om hun fysieke eigendommen, zoals het bedrijfspand en goederen, te beschermen, maar dat digitale beveiliging relatief weinig aandacht krijgt.

 

Online preventie niet op orde

Uit het onderzoek blijkt dat de online bescherming en preventie bij veel mkb-ondernemers niet op orde is. De verzekeraar denkt dat dit mogelijk te maken heeft met het gebrek aan besef van deze ondernemers welke risico’s zij lopen als ze online kwetsbaar zijn. Van de kleine mkb-ondernemers checkt meer dan een kwart zijn of haar online beveiliging, maar heeft van hen lang niet iedereen genoeg budget om zich tegen cybercriminelen te weren.

 

Flinke stappen te maken in bewustwording

Van de kleine bedrijven is 7 procent verzekerd tegen cybercriminaliteit en ruim een kwart van de grote bedrijven.Allianz concludeert daaruit dat het Nederlandse bedrijfsleven nog flinke stappen te zetten heeft als het gaat om de bewustwording en beveiliging rondom online criminaliteit.

 

Fysieke preventie wel in orde

Overigens is de fysieke preventie tegen bijvoorbeeld inbraak en brand prima in orde, concludeert Allianz. Bijna alle ondernemers hebben hun bedrijfspand voorzien van goede sloten, camera’s, alarmen en hekwerken. Ook op het gebied van brand hebben de meeste ondernemers hun preventie op orde.

Heeft u vragen m.b.t uw verzekering?
Neem dan contact met ons op. We zijn van maandag tot en met vrijdag van tussen 8.00 en 17.30 uur bereikbaar.

Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl