Cyberrisico’s: voorkomen is beter dan genezen

In Nederland is ongeveer 65% van alle bedrijven al eens is getroffen door een of andere vorm van cybercriminaliteit. CBS onderzoeken hebben uitgewezen dat dit een schadebedrag vertegenwoordigt van 10 miljard Euro. Ter vergelijking: de schade als gevolg van reguliere diefstal bedraagt 1 miljard Euro. Ofwel de impact van cybercriminaliteit is 10 x groter.

 

Een cyberaanval leidt in de meeste situaties tot het stilvallen van de productie (41%), een datalek (19%), reputatieschade (18%) en brengt financiële schade (100%). Veel bedrijven hebben de digitale weerbaarheid helaas nog niet op orde. Dit vormt een groot risico voor onze economie.

 

Even een eenvoudige checklist van 10 vragen die elke ondernemer zichzelf moet stellen:

  1. Zijn wij goed beveiligd?
  2. Wat is ons meest kwetsbare punt?
  3. Welke data is het meest interessant voor criminelen en/of concurrenten?
  4. Is dat onderdeel / zijn die onderdelen extra goed beveiligd?
  5. Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid van persoonsgegevens?
  6. Hebben we een noodplan in geval van hack of datalek
  7. Is iedereen in het bedrijf daarvan op de hoogte?
  8. Maken we backups?
  9. Testen we de backups?
  10. Wat zou ik vandaag nog moet regelen om de digitale veiligheid te verbeteren?

 

Zijn jullie verwachtingen goed op elkaar afgestemd? Mooi! Dat is de eerste stap. Van hieruit kunt u verbeteringen aanbrengen.
Wij werken samen met gerenomeerde verzekeraars zoals Chubb die CyberSecurity als speerpunt hebben. Zij helpen bij het voorkomen van attacks door duidelijk monitoring van uw netwerk, trainen van uw medewerkers en penetratietesten. Meer weten? Bel ons!

Heeft u vragen n.a.v. bovenstaand bericht of wilt u een risico voorleggen, neem dan gerust contact met ons op! Bel 040 21 11 789 of mail naar info@leve.nl