Nog maar 3 weken om kenteken aan te vragen

Vanaf 1 januari 2022 moeten (land)bouwvoertuigen een kentekenbewijs hebben. Dit geldt ook voor de zogenaamde MMBS-en. Zonder kentekenbewijs mogen ze vanaf 1 januari 2022 de weg niet meer op.

 

Zijn ze dat niet en komt u toch op de openbare weg? Dan riskeert u een boete. Goed om even om u heen te kijken voor welke voertuigen dit geldt.

 

Registratie- en kentekenplicht
Sinds 1 januari 2021 geldt er een registratieplicht bij de RDW voor alle bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Deze registratieplicht geldt voor alle (land)bouwvoertuigen, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen en combines.

 

Maar ook voor motorrijtuigen die in de bouw, bij infraprojecten en in de logistiek gebruikt worden, zoals dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, heftrucks, hoogwerkers en verreikers. Ook voor deze voertuigen met een beperkte snelheid (de zogenaamde MMBS-en) geldt een registratieplicht als zij de weg op gaan.

 

Harder dan 25 km of MMBS?
Rijdt het voertuig harder dan 25 km per uur of gaat het om een motorrijtuig met een beperkte snelheid (MMBS)? Dan geldt er ook een kentekenplicht. U bent verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren. Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op. Komt het voertuig toch op de openbare weg? Dan riskeert u als eigenaar een boete.

 

Tot 1 januari 2022 nog de mogelijkheid om eenvoudig zonder keuring te registreren
Op dit moment geldt er nog een conversieperiode voor de registratie bij de RDW. Eigenaren van deze voertuigen kunnen tot en met 31 december 2021 hun voertuigen eenvoudig bij de RDW aanmelden en hun kenteken aanvragen. Daarbij is nog geen RDW-keuring of schouw nodig. Het gaat dan puur om een administratieve registratie, waarmee beperkte kosten gemoeid zijn.

 

Voert u de registratie na 31 december 2021 uit?
Dan is wel een RDW-keuring of schouw nodig. Dit kost meer tijd en is fors duurder. Dus wees op tijd. Scheelt u boetes en extra tijd.

Advies nodig? Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl