Per 1 juli 2022: op iedere woonlaag een rookmelder!

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elke woning in Nederland. Op iedere woonlaag een rookmelder, is de nieuwe regel. Dit geldt ook voor alle ruimtes met een vluchtroute. Dit geldt voor huurhuizen, koophuizen, vakantiewoningen etcetera. Een woningbrand ontstaat snel. Kortsluiting, vlam in de pan of een omvallende kaars. Een kleine oorzaak met grote gevolgen. De materiële schade vergoeden we. Alleen gaat het natuurlijk om veel meer dan dat. Denk eens aan alle herinneringen die verloren gaan. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Alle regels op een rij

 

  • Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke koop- en huurwoning, zowel bestaand als nieuwbouw;
  • Op iedere etage moet een goed werkende rookmelder hangen;
  • Ook in besloten ruimtes waar vluchtroutes doorheen lopen is een rookmelder verplicht. Als bijvoorbeeld jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een etage erboven, moet je hier een rookmelder ophangen;
  • Op een zolder die je niet als verblijfsruimte gebruikt, hoef je geen rookmelder te plaatsen;
   In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen hoef je rookmelders in een bestaande woning niet aan elkaar te koppelen. Maar voor extra veiligheid is dit wel aan te raden;
  • In bestaande woningen is het voldoende om rookmelders met batterijen op te hangen; ze hoeven niet op het 230V/elektriciteitsnet aangesloten te zijn. Dit is wel verplicht voor nieuwbouwwoningen.
  • Het is belangrijk dat alle rookmelders in je woning een CE-keurmerk hebben en voldoen aan de NEN-14604.

 

Hoe zit dat met de woonverzekering?

 

Bij schade door brand komen meestal de opstal- en inboedelverzekering kijken. De opstalverzekering dekt de schade aan onroerende goederen, dus onder andere de woning zelf. De inboedelverzekering dekt juist de roerende goederen, dus de losse spullen in huis zoals meubels, kleding, apparatuur ed.

Vooralsnog is het de verwachting dat de meeste verzekeraars de premie en het vergoeden van de schade nog niet laten afhangen van het wel of niet geïnstalleerd hebben van de verplichte rookmelders. Maar in de nabije toekomst zal dit waarschijnlijk wel vaker opgenomen worden in de polisvoorwaarden.

Uiteindelijk installeer je de rookmelders niet voor de verzekering maar voor de eigen veiligheid.

 

Bron: Kieszeker.nl, Aegon.nl, nh1816.nl

Heeft u vragen m.b.t uw verzekering?
Neem dan contact met ons op. We zijn van maandag tot en met vrijdag van tussen 8.00 en 17.30 uur bereikbaar.

Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl