Premieverschillen zorgverzekering waren nog nooit zo groot

Alle premies voor de zorgverzekering van 2022 zijn bekend. Opvallend is dat de premies dit jaar verder uit elkaar liggen dan ooit. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering is maar liefst € 535 per jaar, terwijl de dekking exact hetzelfde is. De duurste zorgverzekering is van verzekeraar A.S.R. met een maandpremie van € 152,90. De goedkoopste zorgverzekering is van verzekeraar ZieZo met een maandpremie van € 108,25.

 

Vergelijkingssite Zeker.com doet jaarlijks onderzoek naar de verschillen en constateert dat de premies nog nooit zo ver uit elkaar lagen. Vorig jaar was het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering al € 504. Dit jaar is dat dus maar liefst € 535.

 

Grootste stijgers
Verzekeraar Ditzo laat de grootste premiestijging zien. Daar betaal je voor het combinatie pakket ruim 162 euro per jaar meer dan vorig jaar. Een premiestijging van meer dan 11 procent. Hieronder een tabel met de grootste stijgers van dit jaar.

 

Verzekeraar Premie per maand in 2022 Premiestijging in %
Ditzo (combinatie) € 133,50 11,3%
Besured (natura basic) € 126,15 9,84%
Promovendum (natura) € 126,02 9,73%
Umc (restitutie) € 138,34 8,38%
Univé (restitutie) € 143,89 7,58%
ZEKUR (restitutie) € 136,70 7,58%

 

Prijsvechters maken er een marketingspel van
Prijsvechters hebben tot het allerlaatste moment gewacht met het bekendmaken van de premies. Want wie de laagste premie heeft, staat bovenaan bij de vergelijkingssites en dat levert veel nieuwe klanten op. Femke Koning van vergelijkingssite Zeker.com vindt dit een slechte gang van zaken.

 

“Degene met de langste adem wint deze strijd, want die weet wat alle concurrenten als premie bieden en gaat daar net iets onder zitten. Veel eerlijker zou het zijn als alle verzekeraars de premies op exact hetzelfde moment kenbaar maken. Bijvoorbeeld op 12 november om 10 uur. De overheid zou dit probleem op deze manier makkelijk kunnen oplossen. Dan kijken verzekeraars niet naar wat de concurrent doet, maar naar de daadwerkelijke prijs waarvoor ze de verzekering kunnen aanbieden. Dat zou eerlijker zijn voor de consument.”

 

Stijging veel hoger dan verwachting kabinet
Het kabinet hield rekening met een stijging van gemiddeld 31 euro per jaar. Nu alle verzekeraars de premies bekend hebben gemaakt, blijkt dat de daadwerkelijke stijging gemiddeld 48 euro per jaar is. Een verschil van bijna 55 procent. “Een flinke teleurstelling voor de consument, die weer meer gaat betalen”, aldus Femke Koning.

 

Belangrijkste oorzaken van de stijging zijn de zorgkosten die steeds duurder worden. Zo stijgen de salarissen en worden medicijnen steeds duurder. Ook worden mensen al ouder en wordt er op latere leeftijd meer gebruikgemaakt van zorg.

 

Overstappen tot einde jaar
Tot eind dit jaar kunnen verzekerden overstappen van zorgverzekeraar. Opzeggen kan tot en met 31 december, een nieuwe zorgverzekering vergelijken en afsluiten kan tot en met 31 januari 2022.

Advies nodig? Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl