Privégegevens mogelijk in handen van criminelen na datalek

Vorige week meldde de NOS dat mogelijk miljoenen privégegevens in handen van criminelen terecht zijn gekomen. Deze gegevens zouden gestolen zijn bij een bedrijf genaamd RDC dat autogarages ict-diensten aanbiedt.

 

Naast NAW-gegevens gaat het volgens de NOS om mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata. Deze gegevens zijn te koop aangeboden op een populair hackersforum. RDC biedt garages de optie om klanten automatisch te mailen voor bijvoorbeeld een APK-keuring of een onderhoudsbeurt. Met deze verworven gegevens kunnen criminelen precies zien waar dure auto’s te vinden zijn. Ook kan met de gegevens een gerichte phishingcampagne worden opgezet, waarmee criminelen proberen bankgegevens of identiteitsbewijzen van uw klanten afhandig te maken.

 

Geen hack?
Na dagen de eigen systemen onderzocht te hebben wijst nog niets op een hack, zegt RDC. Het forensisch onderzoek heeft daar nog geen bewijs voor gevonden. Wel zijn er een aantal inzichten gekomen die ze in de richting brengen van de daadwerkelijke oorzaak van het datalek. Volgens Automotive Online geven ex-medewerkers van RDC aan dat het mogelijk was om exports te maken van Care-mail. Care-mail is het programma waaruit de gegevens zouden zijn ontvreemd. Zij geven aan dat de dataset die wordt aangeboden een samengestelde dataset lijkt, wat volgens hen zou kunnen betekenen dat iemand gedurende langere tijd losse exports heeft gemaakt en deze uiteindelijk heeft samengevoegd.

 

Let op verdachte situaties
Dit datalek kan helaas betekenen dat gegevens in onbevoegde handen terecht zijn gekomen. Wij adviseren iedereen om extra alert te zijn op verdachte situaties, zoals e-mailspam of mogelijke pogingen tot phishing. Als u per e-mail, sms, WhatsApp of telefoon wordt benaderd door partijen die bijvoorbeeld werkzaamheden aan de auto willen uitvoeren en daarvoor willen langskomen op het huisadres of vragen de auto ergens langs te brengen, is het verstandig om dit te checken bij uw dealer. In geval van twijfel kunt u uiteraard altijd contact opnemen met uw dealer. Bekijk ook de FAQ van het RDC hierover.

 

Maakt u zich ongerust over diefstal?
Dan zijn wij bereikbaar om gezamenlijk op zoek te gaan naar een passende oplossing! Ook geven wij uw graag wat preventietips mee.

 

Bron: NOS en Automotive Online

Meer weten? Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl