Rapport: 93 miljard aan verzekerde schade door natuurrampen

Natuurrampen hebben dit jaar naar schatting voor 100 miljard dollar (bijna 93 miljard euro) aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk meer dan gemiddeld. Dat meldt de herverzekeraar Swiss Re. Het totale verlies door rampen zoals de aardbeving in Turkije en Syrië en de natuurbranden op Hawaï werd geschat op ongeveer 260 miljard dollar (meer dan 241 miljard euro). Ook dat is minder dan vorig jaar, maar meer dan het tienjaarlijkse gemiddelde, aldus Swiss Re, een verzekeraar voor verzekeraars. Voor zo’n 40 procent van de ravage waren mensen of bedrijven verzekerd.

 

Zware onweersbuien
Het Zwitserse financiële concern zegt bovendien dat er een recordbedrag van 60 miljard dollar aan verzekerde schade was voor zware onweersbuien, met name in Europa en de Verenigde Staten. Schade door dit soort onweersbuien, met plotselinge stortbuien, hevige wind en hagel, stijgt al dertig jaar met ongeveer 7 procent per jaar en bedroeg de afgelopen vijf jaar gemiddeld 32 miljard dollar per jaar.

 

Hoge schade deels door inflatie
Volgens Swiss Re komt de hoge schade bij stormen deels door inflatie, waardoor vervangend materiaal en arbeidskrachten duurder waren. Ook wordt het recordbedrag deels verklaard door het feit dat stormen sterk verstedelijkte gebieden raakten. Met name in de Verenigde Staten werd voor tientallen miljarden dollars aan verzekerde schade gemeld. Zo waren er achttien rampen waarbij de schade opliep tot boven een miljard dollar. Rampen zoals orkanen en natuurbranden worden in verband gebracht met een opwarmend klimaat en zorgen er al meer dan tien jaar voor dat de uitbetalingen voor verzekeraars oplopen.

Heeft u vragen m.b.t uw verzekering?
Neem dan contact met ons op. We zijn van maandag tot en met vrijdag van tussen 8.00 en 17.30 uur bereikbaar.

Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl