Tips om stormschade te voorkomen

Storm Corrie zorgt voor code geel in het zuiden met windstoten tot 90 km per uur. Slim om toch even de checklist te doorlopen.

 

Code geel, oranje of rood? Als er storm op komst is, is het slim om je goed voor te bereiden. We zetten handige tips op een rij om schade te voorkomen:

 

Stormachtige tips om schade te voorkomen

 

 1. Check alle losse spullen in je tuin en op je balkon.
  Keer bijvoorbeeld je trampoline om en haal losse spullen naar binnen. Zo kunnen ze niet wegwaaien. En vergeet ook niet afdekzeilen goed vast te maken.
 2. Controleer de takken van bomen in je tuin.
  Als het (veilig) kan, verwijder dan de losse of dode takken.
 3. Doe een ‘schutting-check’.
  Een schutting is een windvanger. Staat deze niet goed vast? Kijk wat je zelf kunt doen om de schutting te verstevigen. Of laat dit doen door een externe partij.
 4. Sluit ramen en deuren.
  Zo kan de wind hier geen grip op krijgen. Vergeet ook niet om screens en zonweringen in te klappen.
 5. Controleer je dakpannen en afvoergoten.
  Kijk op het dak of er geen dakpannen losliggen. Je wilt niet dat deze gaan rondvliegen. En check ook meteen de dakgoten van je huis. Door een storm kunnen takken en bladeren heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan.

 

Regen op komst! En niet zo’n beetje ook. Tuurlijk weet je – als je er even bij stilstaat – wat je zoal kan doen om waterschade aan én in je huis te voorkomen. Toch moet je er wel op tijd aan denken. Dus hier wat regenachtige tips.

 

Het regent, het regent… mijn huisje wordt (te) nat

 

 1. Sluit ramen en deuren.
  Door deuren en ramen te sluiten, hou je binnen de boel droog en kan de wind er geen grip op krijgen.
 2. Controleer je dakgoten.
  Takken en bladeren kunnen heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan. Dat wil je niet.
 3. Hou een oogje op het regenwater.
  Regenwater kruipt waar het gaan kan. Hou het dus vooral in de gaten. Loopt het water niet weg via het riool? Koppel dan – als het kan – de regenwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp los van het riool. Zo voorkom je dat het regenwater naar binnen komt.
 4. Onderhoud je huis.
  Denk bijvoorbeeld aan de zogenoemde loodslabben van dakkapellen: controleer deze op scheurtjes. Zo voorkom je lekkage. Vergeet daarnaast het voegwerk van de gevel niet.
 5. Als er tóch water in je huis komt…
  Haal de stroom eraf! Anders kan het gevaarlijk zijn. Stijgt het water snel in je woning? Zet dan je meubels op veilige, hogere én droge plekken.

Meer weten? Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl