Weerrampen veroorzaken voor meer dan 150 miljard euro schade in 2021

De tien duurste weerrampen van dit jaar hebben voor meer dan 170 miljard dollar (150 miljard euro) schade aangericht. Dat is twintig miljard dollar meer dan in 2020, zo heeft de Britse liefdadigheidsinstelling Christian Aid maandag bekendgemaakt. De hulporganisatie berekent ieder jaar wat overstromingen, branden en hittegolven kosten op basis van verzekeringsclaims.

 

Christian Aid zegt dat de opwaartse trend een weerspiegeling is van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De duurste ramp dit jaar was orkaan Ida, die in het oosten van de VS huishield en voor pakweg 65 miljard dollar aan schade veroorzaakte. De orkaan kwam aan land in de staat Louisiana, baande zich een weg naar het noorden en veroorzaakte grote overstromingen in New York en directe omgeving.

 

Benelux rampen
De dodelijke overstromingen in België en Duitsland in juli waren goed voor 43 miljard dollar. Ook Limburg en Noord-Brabant werden toen na langdurige regenval getroffen door overstromingen. Een koudegolf en een winterstorm in de Amerikaanse staat Texas kostten 23 miljard dollar, overstromingen in de Chinese provincie Henan in juli leverden naar schatting 17,6 miljard dollar aan schade op.

Andere rampen die miljarden dollars kostten, waren overstromingen in Canada, vorst in het late voorjaar in Frankrijk die de wijngaarden beschadigde en een cycloon in India en Bangladesh in mei. Rampen in rijke landen voeren de boventoon, omdat de infrastructuur daar beter verzekerd is en de financiële schade in arme landen vaak niet te overzien is.

 

25% meer schade
Swiss Re, ’s werelds grootste herverzekeraar, schatte halverwege december dat natuurrampen en extreme weersomstandigheden dit jaar voor ongeveer 250 miljard dollar (ongeveer 221 miljard dollar) aan schade hebben veroorzaakt. Volgens het bedrijf was dat een stijging met bijna een kwart ten opzichte van een jaar eerder.

 

Foto: Chris Gallagher / Unsplash

Advies nodig? Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl